Дослідження, яке проводив французький професор-вірусолог Ремі Чаррел показало, що 60 градусів за Цельсієм убивають SARS-CoV-2 не раніше, ніж за годину, і то не повністю. Деякі вірусні частинки все ще можуть виживати і становити небезпеку навіть через годину.
Температуру довелося підняти майже до температури кипіння води, щоб вірус успішно нейтралізувався, кажуть французькі учені.
Команда дослідників заразила вірусом клітини нирок зеленої мавпи – для цього використовували вірус, виділений у берлінського пацієнта. Клітини нирок тальбата поміщали у дві пробірки: одна була стерильною, а інша містила білки тваринного походження, що імітували біологічне зараження реальних проб людини. Після нагрівання до 60 градусів вірусні клітини в стерильному середовищі виявилися нешкідливими. Але частинки вірусу в пробірці, забрудненій тваринами білками, пережили цю температуру.
Результати тестування важливі для лабораторій, які перевіряють на коронавірус. Адже нині у багатьох лабораторіях вірус “нейтралізується” перед випробуванням шляхом підвищення температури до 60 градусів Цельсія, перш ніж піддаватися подальшому тестуванню.
Для коронавірусу цей метод ефективний лише для зразків, що містять відносно невелику кількість вірусних частинок, кажуть французи. Якщо частинок більше – тоді необхідно підняти температуру на більш високий рівень. Вірус деактивуєється при нагріванні до температури 92 градусів Цельсія упродовж 15 хвилин!